Att vara en bra förälder med psykisk sjukdom

Att vara en bra förälder med psykisk sjukdom

Det är många som skriver till mig och undrar om man verkligen ska skaffa barn om man har en bipolär diagnos.

⁣Man ställer sig frågan om man verkligen kan vara en bra förälder och ge det barnet behöver.⁣

Mitt svar är alltid detsamma: JA! det är klart man kan vara en bra förälder med bipolär sjukdom. MEN!⁣

Man behöver ha en fungerande behandling och/levnadssätt som gör att man är stabil i sin sjukdom.⁣

⁣Med stabil menar jag inte att man alltid måste må bra (vem gör det??) utan man bör inte inte ha djupa depressioner och okontrollerbara hypomanier eller manier. ⁣

Det finns såklart inte någon garanti för att man inte får detta under graviditet eller i framtiden. Det är därför det är så viktigt att man har en plan och strategier för hur man ska hantera olika situationer. ⁣

⁣Ett exempel på en sådan situation är sömnbrist, som bebisar ofta innebär. Att sova dåligt är för de allra flesta jättejobbigt, men för en person med bipolär sjukdom kan det var en trigger som orsakar ett skov.⁣⁣

Anledningen till att jag klarade mig så bra (trots mildare skov) är för att min man Johan tagit många nätter samt vårt nätverk bestående av framförallt mormor och farfar.⁣

Andra saker jag gör för att klara av bl.a. min oro/ångest som är överväldigande emellanåt är att prata prata prata. En fördel är om man har en tystlåten make som är en riktigt bra lyssnare (obs inget seriöst tips)

När jag känner att jag börjar bli nedstämd försöker jag bättra mig vad gäller kost och motion, tänker aktivt positiva tankar. Det är inte alltid det hjälper och det är då man behöver vända sig till någon professionell inom t.ex. sjukvården.

Förra våren hade jag en jobbig period pga av flytt och bebis och bokade tid hos min psykiater som skrev ut en kompletterande medicin. Jag kände att jag gjort allt jag kunnat men det räckte inte.

Bipolär sjukdom är ju kronisk och ingenting som går över genom motion och en hälsosam livsstil, men man kan mildra symptomen. De allra flesta behöver behandling i form av medicin och terapi, men, det finns några som verkar må bra utan.

Jag själv hade dock inte mått så här bra utan medicin.

Jag vill att du som läsare ska tänka själv och om du misstänker att du har en diagnos, vara öppen för olika förslag till behandling och inte ta något jag skriver som en sanning. Alla är individer och svarar olika på medicinering osv.

En sak som gjort stor skillnad för mitt mående har varit att jag idag är snällare mot mig själv och jag trycker inte längre ner mig när jag inte orkar städa badrummet tex eller blogga som kan skapa mycket stress hos mig.

Om det är något jag lärt mig så är det att man är sin egen värsta fiende. ⁣

⁣Att lära sig tänka på ett mer positivt sätt är minsann inte enkelt. Som en av mina gamla terapeuter en gång sa ”att lära sig tänka på ett annat sätt än vad man är van vid, är som att lära sig att gå igen”. ⁣

Men det går! (Varning för göteborgshumor)

⁣Summa sumarum: Att vara en bra förälder handlar inte om att man har en psykisk diagnos eller inte, utan om ens person och sätt att vara. Både mot sig själv, andra och framförallt mot sina barn.⁣

Att vara en bra förälder är för mig att våga fråga om hjälp om man behöver det. Att älska sina barn villkorslöst, att sätta gränser, vara tydlig och ge dem ett förutsägbar vardag, att lära dem hantera olika situationer i livet. Inte bara de bra utan framförallt de jobbiga. De där situationerna som du med psykisk diagnos/ohälsa är expert på att hantera.

För vem är bättre lämpad än du att vägleda dina barn genom dessa situationer?

Share:

Kommentera gärna!