Jobb, kost och jul

Nästan varje dag kommer jag på saker jag vill skriva om här och varje dag händer samma sak.

Jag skriver ingenting.

Det är som att det är en stor mur mellan mig och datorn på kvällen. Jag vill inte ens se den för att jag får sådan ångest för att jag inte orkar skriva.

Visst är det hemskt? Bloggen ska ju vara något positivt, inte något som hänger över mig som en mörk skugga.

Men, nu sitter jag här i soffan, med datorn i knät och en kopp te bredvid mig och det känns faktiskt väldigt skönt. Det är så konstigt hur man eller jag i alla fall funkar. Jag skjuter upp och skjuter upp och sedan blir det så himla stort.

Jobb och småbarn

Jag jobbar som socialsekreterare och är på jobbet varje dag nästan hela dagarna. Jag reflekterar nog i princip varje dag över hur mycket tid vi människor spenderar till att jobba. Missförstå mig inte, jag tycker det är helt rätt att vi jobbar, man måste ju försörja sig och sedan är det inte mer än rätt än att bidra till samhället.

Men, jag kan ändå inte låta bli att tänka att vi jobbar för stor del av vår tid. I alla fall känns det så nu när jag har små barn.

Ungefär kl 14 varje dag börjar jag känna dåligt samvete för att jag inte träffat mina barn sedan 7.30. Förskolepersonalen träffar Isabelle mer än vad jag träffar henne. Det känns helt fel. Jag skaffade ju inte barn för att sedan inte vara med dem.

Kost och träning

Jag påbörjade ett kost- och träningsprogram med nosugarneeded.se men efter cirka en månad in blev jag sjuk i magen. Jag har under hösten kämpat med magkatarr och vad läkarna tror är IBS. P.g.a. detta fick jag avbryta schemat med Robin och nosugarneeded som var så förstående och välkomna mig tillbaka när jag känner mig bättre.

Gluten, socker och laktosfritt

Sedan ett tag tillbaka har jag uteslutit gluten, socker och laktos och det har gjort under med min mage. De första dagarna hade jag ökad ångest av någon anledning jag inte förstår. Kanske var det sockerabstinens.. jag vet inte.

Jag äter också efter något som kallas för fodmap och är ett ”kostschema” utvecklat för personer med IBS. Jag utesluter t.ex. lök, kikärtor, avokado.

Det är en hel vetenskap för mig som levt på bröd och choklad så länge. Men min mage har aldrig mått bättre och det påverkar såklart mitt psykiska mående till det bättre.

Julen

I jul åker vi ner till Småland till mina bonusföräldrar och firar jul med kusiner och familj. Vi kommer att bo fyra familjer under samma tak (8 vuxna och 7 barn) under två nätter! Trångt men mysigt!

Vi kommer att fira nyår själva i år. Som småbarnsförälder är typ det bästa som finns att slänga sig på soffan kl 21 när barnen lagt sig och kolla på någon bra film. Det är nog vad vi kommer att göra i alla fall. Ja laga god mat också såklart och dricka ett glas bubbel.

Med måtta. Nu i juletid tänker jag på alla barn som har vuxna i sin närhet som dricker för mycket. Jag vet själv hur det var nämligen.

Men ledighet och högtider betyder ofta mer alkohol än vanligt och för många barn är inte jul eller nyår något roligt av denna anledning.

Jag blev lite illa berörd av ett radioprogram som jag hörde som hastigast i bilen igår eftermiddag. Radioprataren och en vinexpert testade viner och champagne och vinexperten pratade om hur man skulle dricka till julbordet. Gärna börja med champagne, fortsätta med ett annat vin och sedan ett tredje och fjärde beroende på vilken typ av mat man åt.

Jag hoppas inte att detta blir någon trend att dricka så mycket till julbordet. Jag har trots alkoholmissbruk andra högtider och dagar inte varit med om att vuxna dricker på julbordet och det har nog räddat mina jular.

Jag önskar att radioprataren hade tänkt på barnen och gjort en liten uppmaning eller notis till föräldrar att inte dricka för mycket och tänka på sina barn kring jul medan hon så glatt testade alla dessa viner som hon tyckte var så goda.

 

Kommentera gärna!