Ja, jag är bipolär

Ja, jag är bipolär

Jag säger att jag är bipolär och det är många som reagerat på detta och menar att man inte ska säga att man är det eftersom man inte är sin sjukdom. Ofta drar man exemplet att man inte säger att man är cancer.

Men det argumentet håller inte. Människor säger ju att de är diabetiker eller reumatiker utan att någon reagerar. Varför är det så?

Jo för att bipolär är ett negativt laddat ord. Bipolär är inget man vill identifiera sig med och därför säger man istället ”jag har en bipolär sjukdom” eller ”jag har en bipolär diagnos” och på så sätt tar man distans från den.

Känns det bättre så tycker jag absolut att man ska säga så, men jag väljer att säga att jag är bipolär för att jag skäms inte för min sjukdom och det är långt ifrån allt jag är.

Jag är bipolär men jag är mycket annat också

Jag är bipolär men jag är även människa, kvinna, fru, mamma, matte, socionom, svensk osv. Jag är allt detta men bara för att jag säger att jag är någons fru t.ex. betyder inte det att det är allt jag är.

Jag tror inte det finns någon som säger att de är diabetiker t.ex. och menar att det är allt de är eller att någon tror att man menar det.

Ta distans från sjukdomen

Verkligheten är dock denna: kunskapen om bipolär sjukdom är bristfällig i samhället och därför finns mycket missförstånd och fördomar. Av denna anledning tror jag (jag har varit en av dem så jag vet!) att många vill ta distans från sjukdomen genom att säga på det sättet.

Tyvärr bidrar det till att bibehålla det ordets negativa innebörd och faktiskt av bipolära själva.

Någon skrev till mig för att berätta hur viktigt det är att jag säger att jag har bipolär sjukdom och inte är, eftersom det är något som hon och andra med sjukdomen jobbat länge med att förmedla i samhället. Att man inte är sin sjukdom.

Det är lite sorgligt att människor med vår sjukdom tycker att det är ett såpass negativt laddat ord.

Jag menar att ju mer vi pratar om vår psykiska ohälsa utan att skämmas, ju mer kunskap kommer ut i samhället och det är på det sättet minskar vi tillsammans fördomar, stigma och skam.

Så ja, jag är bipolär och jag skäms inte.

 

 

 

 

 

3 Kommentarer

 1. Anna
  november 6, 2019 / 6:13 f m

  Tack! Tummen upp!

 2. november 7, 2019 / 5:47 e m

  Jag säger också att jag är bipolär ☺️

 3. Kristiina Roos
  november 30, 2019 / 8:23 e m

  Samma här, säger att jag är bipolär 😊

Kommentera gärna!