Min hemlighet

Min hemlighet

Jag har något som jag tycker är väldigt pinsamt att berätta. Jag har länge funderat på att ta tag i detta men har inte haft den energin eller viljan som krävs för att göra det.

Sanningen är att jag har ett extremt sockerberoende, såpass att jag skulle vilja säga att jag är en sockermissbrukare. Varje dag hittar jag på en ursäkt för att åka förbi macken eller affären för att köpa en stor chokladkaka och oftast en coca cola zero till.

Jag åker till och med till olika bensinstationer för att personal inte ska känna igen mig. Jag får för mig att de gör det när de ser mig med den där geishan och colan i handen.

Det kanske inte låter så hemskt, men det är det verkligen för mig. Jag känner sug hela tiden och när jag har chokladen i munnen så blir jag tillfredsställd, jag får dessutom en liten sockerkick som varar en kort kort stund. Men strax efter mår jag oftast sämre än vad jag gjorde innan jag åt den.

Förstörda matrutiner

På grund av att jag äter så mycket godis blir jag oftast inte hungrig på mat, utan kan gå hela dagarna och bara äta en macka här och där. Inte sällan börjar jag dagen med fyra vita rostade mackor med smör och ost på. Finns det juice hemma (försöker att inte köpa det) så dricker jag även det.

En riktig sockerkick… sen fortsätter jag så resten av dagen.

Hur länge har jag haft det så här?

Jag har varit en periodare. Bantat i perioder, förmodligen då jag varit hypoman, för att sedan frossa i choklad och godis. Det eskalerade när vi fick Isabelle. Jag brukade åka och köpa en stor påse godis och då pratar vi kanske 1-kilosklassen. Denna stod på diskbänken och när jag gick förbi tog jag godis, så fortsatte det dygnet runt i flera månader. Främst på natten åt jag godis, eftersom jag tröstade mig när jag var uppe med Isabelle.

Påverkar mitt mående

Det här har jag ju vetat länge, att det verkligen mitt mående negativt att inte ha regelbundna eller bra kostvanor. Blodsockret svänger extremt mycket eftersom jag äter då och då och oftast sött och fett.

Läkarna tror att jag har IBS, vilket jag med tror. Choklad gör att jag får ont i magen, liksom annan fet och sockrig mat.

Men ändå har jag inte slutat äta skräpmat och lagt om mina kostvanor. Förrän nu.

Jag har för längesedan insett att jag inte kommer kunna lägga om min livsstil utan hjälp. Det är så No Sugar Needed kommer in i bilden.

No sugar needed

Det satt långt inne att be om hjälp, dels för att jag inte vill erkänna för varken mig eller dig att jag har problem med detta. Dels för att det är väldigt pinsamt att inte kunna kontrollera vad jag stoppar i mig.

Jag har följt No Sugar Needed www.nosugarneeded.se länge och tycker att de är så inspirerande. Jag behövde kunna anpassa det till min nivå som är nybörjare och kunna träna hemifrån. Dieten fick inte vara alldeles för strikt, för då skulle jag inte klara det. Ungefär så började jag samtalet med Robin Malmström, som är grundaren av No Sugar Needed.

Självklart fixar vi det, sa Robin och satte ihop ett kostschema och träningsschema som jag nu följt under fyra dagar.

Det betyder att jag har varit utan socker i fyra hela dagar! Jag har tränat och jag har ätit nyttigt.

Mål

Mitt mål är att skaffa långvariga goda kostvanor. Få lära mig hur mycket och vad jag ska äta för att det ska passa mig. Jag vill bli stark i kroppen och det jag nog bli, av Robins träningsschema att döma.

Ett plus är att jag med största sannolikhet kommer att gå ned i vikt. Jag har en idealvikt som jag trivs med och just nu ligger jag ganska mycket över. Det är inte det viktigaste, men det kommer kännas skönt den dagen jag kan använda resterande 80% av min garderob.

 

 En före-bild

Share:

2 Kommentarer

 1. Anna
  oktober 19, 2019 / 9:30 f m

  Du är jättefin som du är. Jag själv har samma sockerberoende men är säker på att det är medicinen som ger mig det. Jag har ökat 25 kg och avskyr min kropp. Jag har, via psyk, fått kontakt med en dietist så jag hoppas det hjälper.
  Övervikt är aldrig bra. Jag är 170 lång och 82 tung.

 2. Bipolar2bitch
  oktober 20, 2019 / 11:53 e m

  Känner igen mig själv det. Äter sötsaker och cola-zero hela dagarna i ända. Vi som har bipolär, behöver verkligen en bra kosthållning för att minska och mildra skoven.

Kommentera gärna!