Min moster Bitte

Idag den 10 oktober är det World Mental Health Day som WHO arrangerar årligen.

Fokus i år är självmordsprevention och statistiken som de presenterar är skrämmande.

Årligen dör 800 000 personer genom självmord vilket betyder att någon tar livet av sig var 40:e sekund (WHO)

Bipolär sjukdom är en av de dödligaste sjukdomarna just p.g.a. hur många som väljer att ta sina liv. Ca 30% försöker någon gång under sina liv begå självmord. Ca 8-20% med sjukdomen begår självmord vilket innebär att självmord bland bipolära är 10-20% större än för övrig befolkning (internetmedicin.se).

Min moster

Så länge jag kan minnas har min moster Bitte varit ett ämne som man inte pratar om. Jag vet inte om mamma hade pratat om henne med oss när vi blivit större men hon gjorde det aldrig medan hon levde.

Kanske var jag och min lillasyster för små, eller så orkade hon inte prata om det. Eller så var det helt enkelt inget man pratade om.

Jag har alltid fått uppfattningen att hennes dödsorsak har varit något pinsamt och kanske till och med skamligt. Jag har i alla fall inte vågat fråga om det och nu kan jag inte eftersom jag inte har någon kontakt med dem som vet.

Jag pratade med min lillasyster idag och frågade vad hon visste och hon sa ”jag vet bara att hon drack och tog livet av sig”

Jag själv har hört att hon led av schizofreni, drack och efter många försök lyckades ta livet av sig.

Det enda jag kan säga säkert är att hon begick självmord.

Stackars Bitte. Hon måste mått så dåligt.

Idag vill jag berätta för alla att jag hade en moster som var intelligent och var en riktig stjärna på fotboll. Hon förtjänar att bli ihågkommen trots hennes beslut att ta sitt liv. Det är inget skamligt i det. Det som är skamligt är att hon inte fick den hjälp hon behövde (absolut inget riktat mot släktingar för jag vet inget om det). Jag tänker på samhällsnivå.

Jag funderar ofta på hur hon hade varit och om vi hade haft något mer gemensamt än vår psykiska ohälsa. Det känns så.. men det kommer jag tyvärr aldrig få veta.

Så idag tänker jag extra på min moster Bitte som var en riktig kämpe och inte såg någon annan utväg än att försvinna från denna planet.

Det här skrev min moster till min mamma ett år innan jag föddes
Share:

1 kommentar

  1. Anna
    oktober 11, 2019 / 7:22 f m

    <3

Kommentera gärna!