Varför blir man bipolär?

Varför blir man bipolär?

Arv och miljö

Det finns inget enkelt svar på denna fråga, men forskare är överens om att både arv och miljö är viktiga orsaker bakom bipolär sjukdom. Man har studerat enäggstvillingar med anlag för bipolär sjukdom som vuxit upp i olika miljöer och sett att ärftligheten har en avgörande betydelse.

Uppskattningsvis är det genetiska bidraget till bipolär sjukdom 56,4-61,8%. Om en person har en förstagradssläkting med bipolär sjukdom löper den personen 10 gånger högre risk att drabbas själv jämfört med gemene man (internetmedicin). Men, de allra flesta barn utvecklar inte sjukdomen senare.

Andra omständigheter

Yttre stress kan utlösa sjukdomen och ofta är det någon påfrestande livshändelse som gör att man går in i en sjukdomsperiod. Det finns många andra omständigheter så som personlighet, somatiska sjukdomar, brist på sömn, resor över flera tidzoner, graviditet, menopaus och omgivningens sätt att reagera som kan påverka sjukdomen på lång sikt (internetmedicin.se)

VITAMINBRIST

Den stora betydelsen av D-vitamin stöds alltmer av många forskningsrapporter. Tillräckliga nivåer av vitaminet, speciellt vintertid på nordliga breddgrader och för mörkhyade personer i ett solfattigt klimat är väsentligt för att minska risker för sjukdomar, inklusive depression. Barn får oftast D-vitamin-tillskott efter att de fötts, men vitaminet är minst lika viktigt under den tidiga fosterutvecklingen. Vitaminbrist på ett tidigt stadium ger sig tillkänna senare i livet, enligt forskningsrapporter bland annat som ADHD, bipolär sjukdom, schizofreni, okontrollerat beteende och depression. Vitaminbrist samverkar med andra brister i födosystemet, som lågt intag av omega-3 fettsyror och brist på viktiga mineraler (tf.nu)

Samsjuklighet

Ångestsjukdomar så som PTSD (Post traumatiskt stressyndrom) och social fobi förkommer ofta bland människor med bipolär sjukdom. ADHD är en annan sjukdom som ofta förekommer med bipolär sjukdom. Sjukdomarna har några symptom som överlappar med varandra, så som rastlöshet och att bli distraherad lätt.

Följdsjukdomar

Människor med bipolär sjukdom löper större risk att utveckla problem med sköldkörteln, migrän, hjärtsjukdomar, diabetes, övervikt samt andra fysiska sjukdomar. Dessa sjukdomar kan skapa symptom som liknar mani/hypomani och depression. De kan även uppkomma från behandling för bipolaritet.

Behandling

Det finns idag inget botemedel för sjukdomen, utan den är livslång. Människor med bipolär diagnos behöver långsiktigt behandling för att hantera sin sjukdom. En effektiv behandlingsmetod är medicin och psykoterapi för att minska risken för skov och minska symptomen (http://www.adamhscc.org/)

Kemisk obalans i hjärnan/hormonsjukdom

En del forskare tror att sjukdomen beror på en kemisk obalans i hjärnan och andra hormonsjukdomar. (Jag kommer skriva ett inlägg dedikerat detta eftersom det är så intressant)

 

 

 

6 Kommentarer

  • bipolarmamman
   Författare
   januari 9, 2019 / 6:11 f m

   Tack Joanna!

 1. Mikaela
  januari 10, 2019 / 5:39 f m

  Hej! Intressant att läsa en ’Bipolärs’ tankar o funderingar. Hittade hit av en slump för några veckor sen, när jag googlade. Min man har Bipolär 1, har haft diagnos i 12 år. Sen Augusti har han sammanlagt varit inskriven på avdelning i 100 dagar! Börjar bli less på allt så började läsa på lite mer 🙄/ Fru M

  • bipolarmamman
   Författare
   januari 12, 2019 / 12:43 e m

   Hej Mikaela! Så kul att du hittat hit! Jag förstår att det varit väldigt påfrestande för dig och din man. Ingen lätt situation. Hur mår han nu? Kram Åsa

   • Mikaela
    januari 15, 2019 / 5:25 f m

    Hej igen!

    Han har varit intagen nu i en månad för medicinbyte men kommit hem på permis emellanåt. Hade 8! mediciner på när han for in ( till ett annat sjukhus) o de har trappat ner till 2 + vid behov o så har han fått blodtrycksmedicin på. Han säger det är svårt att förklara men känns i kroppen att det är lättare med mindre medicin på. Är ännu deprimerad o har/hade lite blandfas säkert pga de många midicinerna. Tyvärr har nedskärningar försämrat psykvården här i Finland under de senaste åren.

    Ha det gott! Och lycka till i det nya läckra hemmet!

    • bipolarmamman
     Författare
     januari 16, 2019 / 8:20 e m

     Det låter som att de har lyssnat på honom vad gäller medicineringen. Hoppas att han mår bättre snart, för både hans och din skull. Många kramar

Kommentera gärna!