Fem missuppfattningar om bipolär sjukdom

Fem missuppfattningar om bipolär sjukdom

Artikeln är hämtad från www.manodepressiv.se 

Innan dagen jag åkte in till psykakuten och fick höra att jag förmodligen var bipolär visste jag inte mycket om sjukdomen. Jag önskar att jag kunde säga att jag inte hade några fördomar, men jag är ganska säker på att jag hade det. För vad grundar sig fördomar i? Just det. Okunskap. Som socialsekreterare har jag blivit varse om att de flesta av oss professionella likt mig själv innan jag fick min diagnos, inte vet så mycket om bipolaritet. Samtidigt möter vi så många som har denna vanliga psykiska sjukdom. Nedan presenterar jag därför de vanligaste missuppfattningar kring bipolär sjukdom.

1. Man är antingen manisk/hypomanisk eller deprimerad. Det finns inget mellanläge.

Sanningen är att vi den största delen av tiden är skovfria, det vill säga utan symptom. Har man bipolär typ 1 kan man vara skovfri i många år, men när man sedan väl får ett skov blir det mycket djupt. Har man typ 2 däremot har man skov oftare men inte lika djupa.

2. Bipolära har ofta sociala problem

De allra flesta bipolära som syns i samhället är de som har problem av olika slag vilket gör att det skapas en snedvriden bild. Vi bipolära är oftast gemene man och fungerar som precis alla andra.

3. Allt sitter i huvudet

Vad som gör att man drabbas av bipolär sjukdom har troligen både med arv och miljö att göra. Man föds med en skörhet och sedan är det oftast något som händer i livet som utlöser det. Det är bekräftat att det har att göra med kemiska obalanser i hjärnan. Bipolär sjukdom går inte att bota, utan är livslång.

4. Att vara manisk är roligt och produktivt

Att ha extra mycket energi och vara uppåt förknippar många med något positivt, men som bipolär kan dessa manier/hypomanier vara minst lika jobbiga som depressioner. Man har svårt att kontrollera sig och tankarna rusar. Går det för långt kan man tappa verklighetsuppfattningen och hamna i psykos. Det finns även det som man kallar för blandtillstånd då man är både deprimerad och manisk samtidigt, vilket kan vara förödande för personen som blir drabbad.

5. Det finns bara en eller två typer av bipolär diagnos

Länge ”fanns” det bara två typer av bipolär diagnos: typ 1 och typ 2. Idag finns det dock många fler som bland annat typ 3 och typ 4.

 

 

Share:

Kommentera gärna!