Myter om bipolär diagnos

Myter om bipolär diagnos
 • Bipolär sjukdom är ovanligtFEL. Bipolär sjukdom drabbar hela 3-5 procent av alla vuxna i något skede av livet
 • Man kan inte ha sunda relationer när man är bipolär – BEROR PÅ. Det går att ha sunda relationer när man har en bipolär diagnos, men man behöver man ha insikt om sin sjukdom och kunna hantera sina skov, med eller utan medicin. När man blir hypoman/manisk är det inte ovanligt att man blir omdömeslös och förstör för sig själv. Avslutar relationer, bråkar, slösar pengar som kan göra det omöjligt att ha långvariga relationer.
 • När man är manisk/hypoman mår man toppen – IBLAND För vissa personer är det så, men för långt ifrån alla. Många lider av svår ångest under de s.k. uppåtfaserna och då kan manin/hypomanin leda till bråk med omgivningen. Man kan även lida av maniska och depressiva perioder samtidigt s.k. blandepisoder som kan vara förödande både för personen som lider av det och för dem runt omkring.
 • Man är alltid antingen manisk/hypoman eller deprimerad, det finns inget mellanlägeFEL Du kan ha perioder utan skov i många år. Eller få ibland, men oftast vara utan skov.
 • Det tar lång tid och är svårt att få diagnosenBEROR PÅ. Om man anar att man är bipolär kan det gå jättesnabbt, men söker man endast hjälp när man är deprimerad t.ex. är risken hög att man bara får hjälp för depressionen. Detta är vanligt och var något jag bl.a. gjorde.
 • Behandling av bipolär sjukdom kommer att kosta mig en massa pengar FEL Behandlingen täcks av det statliga högkostnadsskyddet. Konsekvenserna av obehandlad bipolär sjukdom är sannolikt betydligt mer kostsamma.
 • Antidepressiva läkemedel är inte användbara vid bipolär sjukdomDET BEROR PÅ. Det är sant att användandet av antidepressiva läkemedel innebär vissa risker vid bipolär sjukdom. Men de kan vara användbara för vissa patienter. Detta avgörs i så fall av behandlande läkare.
 • Medicinerna ger dig hemska biverkningar. Du kommer t.ex. känna dig som en zombie, trött och inte känna någonting. OSANNOLIKT. Tillsammans med sin läkare testar man och försöker få fram den rätta läkemedelsbehandlingen för dig. Målet är att man ska känna sig ”normal”. Funkar det inte med medicin finns det andra vägar att gå.
 • Du kommer aldrig att kunna leva ett “normalt” livFEL. Vad är egentligen normalt? Det är sant att sjukdomen kan föra med sig betydande förändringar i ditt liv. Men dessa förändringar behöver inte alltid vara negativa.
 • Du kan inte jobba heltid eller göra karriär. FEL. Det är klart du kan! Du kan nå hur lång som helst trots din sjukdom. Har man fått kontroll över den är vi bipolära t.o.m. ofta överpresterande. Många framstående människor tror man var just bipolära så som Beethoven, Winston Churchill och Isac Newton. Ernest Hemingway, Marilyn Monroe,Robert Schumann, Frank Sinatra för att nämna några.
 • Du är en sämre förälder om du är bipolär. FEL Har du som jag skrivit innan, självinsikt och kontroll över din sjukdom finns det absolut ingenting som säger att du inte kan vara en jättebra förälder!

 

(bilden föreställer Johan, Isabelle och mig för ca 1 år sedan när vi var på Hamilton Island i Australien).

 

Merikangas KR, Akiskal HS, Angst J, Greenberg PE, Hirschfeld RM, Petukhova M, Kessler RC. Lifetime and 12-month prevalence of bipolar spectrum disorder in the National Comorbidity Survey replication. Arch Gen Psychiatry. 2007 May;64(5):543-52.

https://www.webmd.com/bipolar-disorder/features/8-myths-about-bipolar-disorder

http://mentalfloss.com/article/12500/11-historical-geniuses-and-their-possible-mental-disorders

Share:

Kommentera gärna!